Prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano ?>

Prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo prehrano

Ste tudi vi med tistimi, ki se trudite živeti zdravo, zato posegate po prehranskih dopolnilih? S tem vsekakor ni nič narobe, če seveda veste, da tako kot pri vseh drugih stvareh velja, da se je potrebno zanašati na zdravo pamet. Da bi bili zdravi, je potrebno poskrbeti za življenjski stil v celoti, torej tako za prehrano kot gibanje in vse druge navade. Pri prehrani pa še vedno velja enako kot nekoč: jesti je treba petkrat na dan, v manjših obrokih, ter upoštevati, kaj nam glede količine posameznih vrst živil veli prehranska piramida.

Zakaj prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so včasih uživali zgolj tisti, ki so imeli težavo s pomanjkanjem te ali one hranilne snovi. Predpisal jih je zdravnik, večinoma pa je šlo za dodatke vitaminov skupine B, železa, kalcija … Danes se za jemanje prehranskih dopolnil odločamo sami, ne da bi prej preverili, ali gre za dejansko pomanjkanje. In ne le to, jemljemo jih misleč, da lahko z njimi nadomestimo svoje napake pri prehrani!

Vitamini in minerali
Kalcij, železo, cink, fosfor in drugi minerali.

Vsako prehransko dopolnilo velja jemati po nasvetu zdravnika, ki opazi težave, ali pa takrat, kadar težave opazimo sami. Če smo ravno preboleli črevesno okužbo ali jemali antibiotike, potem je povsem v redu, da se sami odločimo za uživanje probiotikov. A da bi jih uživali tudi kar tako, vsak dan, zaradi preventive? Če uživate jogurte in podobne mlečne izdelke, ni potrebe. Vedno je bolje zaužiti poln, hranljiv obrok, ki nam nudi širok spekter hranil, kot pa kapsulo, ki nudi določeno snov v koncentrirani obliki ter ničesar drugega. Človeško telo namreč potrebuje marsikaj, česar ne more dobiti z dodatki, saj niti najboljši ne pokrijejo vseh mikrohranil.

Kako jemati prehranska dopolnila?

Prehranska dopolnila so natanko tisto, kar pove njihovo ime: dopolnila! So torej dodatek k redni in zdravi prehrani, s katerim lahko zaužijemo večjo količino tistih mikrohranil, ki nam jih primanjkuje, oziroma jih je s prehrano težko zaužiti dovolj (na primer maščobne kisline omega-3).

Prehransko dopolnilo ne more biti izgovor, da lahko uživamo nekakovostno hrano, še manj pa so dodatki izgovor, da zaužijemo premalo hrane. Tabletka z vitamini, minerali ali drugo vsebino žal ne napolni želodca in nam tudi ne daje energije, ki jo potrebujemo za življenje.

Komentiranje onemogočeno.