Kako se znebiti herpesa? ?>

Kako se znebiti herpesa?

Herpes na ustnici je neprijeten pojav, ki prizadene skoraj vsakogar. Ljudi, ki herpesa nimajo nikoli, je namreč zelo malo. Zakaj? Ker herpes na ustnici dejansko povzroča virus herpesa. Ko se z njim enkrat okužimo, se ga nikoli ne znebimo. Za vedno ostane prisoten v našem telesu in kadar koli se soočamo z nižjo odpornostjo zaradi kakšne druge okužbe, tudi lažje (na primer prehlad), ali pa morda tudi zaradi utrujenosti, izčrpanosti, stresa in podobno, se lahko herpes precej hitro pojavi.

Kako se znebiti herpesa kar najbolj učinkovito?

Dejali smo, da se samega virusa dejansko ne moremo znebiti, lahko pa skrbimo za čim boljše preprečevanje pojavljanja samega simptoma oziroma bolezni, ki se kaže s prizadetostjo ustnice. Na tej se najprej pojavi neprijeten občutek, ki je lahko pekoč, ali pa se zdi, kot da bi nas v njej nekaj rezalo. Nato se pojavi z vodo napolnjen mehurček, iz tega pa se razvije ranica, ki je nazadnje videti kot krasta. Če nismo pazljivi pri higieni oziroma ranico še dodatno okužimo, lahko pride tudi do resnejših težav s sekundarno bakterijsko okužbo, prav tako pa se lahko herpes razširi in prizadene večji del obraza ali sluznice. Rad se razširi v nosnice, paziti je treba tudi pred razširitvijo v oko.

Herpes na ustnicah
Herpes se najpogosteje pojavi na ustnici.

Kadar je herpes videti nedolžno oziroma je ranica majhna, si običajno pomagamo z zdravili, ki so v lekarni na voljo brez recepta. Gre za mazila proti herpesu, ki skrbijo za to, da se rana razkužuje in suši. Marsikdo uporabi tudi kar ustno vodico in zobno pasto. Na voljo so tudi obliži, ki pomagajo herpes prekriti oziroma narediti čim bolj neopazen.

Pa se je dobro herpesa znebiti tako, da ga enostavno prekrijemo? Pravzaprav prekrivanje ni niti malo priporočljivo. Do kraste mora priti zrak oziroma kisik, pa se bo pozdravila hitreje, s pudri in podobno pa lahko rano celo okužimo.

Kako pa se znebiti herpesa, ki je večji? Kadar se rana in krasta razširita, moramo zaradi herpesa k zdravniku. Ta bo ocenil, ali gre zgolj za primarno virusno težavo, ter nam ob tem morda predpisal antivirusno mazilo, če je po njegovem mnenju prišlo še do sekundarne okužbe z bakterijami, pa bo potrebna tudi nega z antibakterijskim zdravilom.

Herpes na obrazu
Če se herpes razširi, je potrebno obiskati zdravnika.

Kdaj je pomembno, da se ne skušamo znebiti herpesa kar sami? Poleg velikosti kraste je pomembno tudi to, kakšno je naše splošno zdravje, poleg tega pa tudi starost prizadete osebe. Pri starostnikih je lahko kot nedolžen herpes videti marsikatera druga okužba, enako pa velja tudi za otroke. Včasih so lahko kot herpes videti celo norice, ki potekajo v zelo blagi obliki.

Komentiranje onemogočeno.