Alergija na oreščke: kako ukrepati? ?>

Alergija na oreščke: kako ukrepati?

Ne glede na to, kako ljudje pazimo pri prehrani in načinu življenja, smo še vedno na dosegu različnih alergij, ki povzročajo manjše ali večje težave. Odvisno od vrste alergije in odziva našega telesa se je potrebno stanja dobro zavedati in ga na vsak način obvladovati.

Ni namreč vseeno, ali smo alergični na cvetni prah, zaradi česar se nam pojavi izcedek iz nosu, ali pa imamo kakšno hudo alergijo na določeno vrsto hrane. Prav alergija na oreščke je lahko izrazito huda in ob nepravočasnem ukrepanju celo usodna.

Alergični na oreščke, kaj pa sedaj?

Z alergijo na oreščke se spopada veliko otrok in odraslih. Po nekaterih podatkih kar 1 do 2 % otrok trpi za lažjo ali težjo obliko alergije te vrste. Oreščki so sicer v naši prehrani zelo priljubljen in zdrav prigrizek. Seveda pa to ne velja za osebe, katerih imunskih sistem pretirano odreagira nanje.

Oseba z alergijo na oreščke
Alergično reakcijo na oreščke povzroči pretiran odziv imunskega sistema.

V prvi vrsti se je alergije potrebno zavedati in prisluhniti svojemu zdravniku. Ta bo podal vse potrebne informacije, kako ukrepati ob morebitni alergijski reakciji, za najtežje primere pa bo predlagal tudi injekcijo epinefrina, ki naj bi bila ves čas ob osebi z alergijo na oreščke. Epinefrin je adrenalin, ki v kritičnih situacijah rešuje življenja.

Ali alergijo povzročajo vsi oreščki?

Ker poznamo in uživamo različne vrste oreščkov, je potrebno raziskati, kateri so tisti, ki sprožajo alergijo. Največkrat se na seznamih znajdejo mandlji, pistacije, orehi, brazilski oreščki in nekatere druge vrste. Pomembno je vedeti tudi to, da se oreščki v sledovih lahko pojavljajo v živilih, pri katerih na to ne bi nikoli pomislili.

Tudi ob obisku restavracije je potrebno osebju povedati za alergijo, da se v kuhinji na krožnik ne bi pretihotapil kakšen alergen. Mnogo ljudi z alergijo na oreščke najprej prečrta arašide, kar pa ni nujno potrebno. Arašidi namreč spadajo med stročnice, zato je zares nujno, da se opravijo ustrezni testi na alergije in na rdeči seznam uvrsti prava živila.

V katerih živilih lahko pričakujemo oreščke?

Seznam je zelo dolg, zato je najboljši nasvet, da embalažo živila, ki ga še ne poznate najbolje, vedno skrbno preberete. Z oreščki v sledovih se lahko srečate v kosmičih in različnih piškotih. Tudi čokolade in različne sadno-čokoladne tablice niso izjema.

Potencialno nevarna so tudi vsa živila, ki vsebujejo izvlečke oreščkov, kot je na primer orehovo olje. Za vsa tista živila, ki so alergikom prepovedana, je moč najti ustrezne in okusne nadomestke, zato ni strahu, da ne bi mogli uživati v nekaterih priljubljenih prigrizkih in hrani.

Kako ukrepati ob alergični reakciji?

Oseba, ki je alergična na oreščke, lahko doživi blažjo ali težjo obliko reakcije v primeru, da zaužije prepovedano vrsto oreščkov. Anafilaksija je izjemno huda alergijska reakcija, ki je lahko življenjsko nevarna za prizadeto osebo. Hitro in pravilno ukrepanje je zato ključnega pomena.

Lahko se pripeti, da oseba niti ne ve, da ima določeno vrsto alergije in nenadoma doživi odziv imunskega sistema, ki povzroči nizek tlak in zoženje dihalnih poti. Prav zato je prva naloga takšno osebo položiti na tla, jo povprašati, ali ima morda pri sebi injekcijo epinefrina ter obvezno poklicati 112. Izkušena oseba na drugi strani nato usmerja prvo pomoč, obenem pa nemudoma na teren pošlje reševalno ekipo. V skrajnem primeru lahko takšni osebi rešimo življenje tudi z oživljanjem do prihoda reševalcev.

Komentiranje onemogočeno.