Kdaj se odločiti za družinsko terapijo? ?>

Kdaj se odločiti za družinsko terapijo?

V vsaki družini pridejo obdobja, ko je prepir kar naprej na vidiku. Še posebej so težka obdobja pubertete oziroma odraščanja otrok, ko vzgoja postane vse prej kot enostavna. Prav tako se v takšnih stresnih situacijah lahko pokažejo težave staršev, kot so recimo neobvladovanje jeze, premalo odločnosti in agresivnost. Vse to vodi v prepire, ki jih včasih lahko uspešno rešimo sami, drugič pa bi nam prav prišla družinska terapija.

Družinska terapija je zelo uspešna

Družinska terapija je primerna za vse družine, ki se soočajo s takšnimi in drugačnimi težavami. Pri tem ne gre le za težave otrok, ampak tudi težave staršev. Te se lahko kažejo pri enem od staršev individualno ali pa gre za konflikte in težave v njunem partnerskem odnosu. Slabi odnosi vplivajo na celo družino, ki zaradi težav ne funkcionira tako, kot bi morala.

Partnerja se v opisani situaciji lahko odločita za različne oblike pomoči, med katerimi je na prvem mestu zagotovo partnerska terapija. Vsekakor jima lahko koristi še družinska terapija, sploh če so tudi otroci sami za to, da bi naredili vse, da bi njihova družina spet dobro funkcionirala.

Odvisnost, depresija, nemoč

Današnji svet do odraščajočih otrok ni vedno prijazen. To je svet hitrih sprememb, svet, v katerem velikokrat šteje videz ter je treba dati vse od sebe, da dosežeš svoje cilje. Marsikateri otrok tega ne zmore, zato se znajde v veliki osebnostni stiski. To vodi v depresijo, psihične težave, občutek nemoči in celo samopoškodovanje.

Družinske težave
Tudi družinske težave imajo lahko velike posledice.

Po drugi strani pa je zelo problematična tudi pretirana želja po perfekcionizmu, ki pogosto vodi v bulimijo ali druge prehranske težave. Lahko vodi tudi v anksioznost, panične napade ter pretirano zatekanje k jemanju pomirjeval, kar lahko privede do odvisnosti. Marsikdaj so prisotne tudi druge oblike odvisnosti, eden temeljnih vzrokov za vse to pa je slaba samopodoba.

Kako pomagati svojemu otroku?

Vsekakor je prav, da mu pomagamo in da mu predstavimo različne možnosti pomoči. Ena od njih je recimo individualna psihoterapija, na katero hodi sam, druga oblika pa je družinska terapija. Ta družino spet poveže, da začne težave reševati skupaj kot ekipa, kar je za bolj uspešno reševanje vsekakor bistvenega pomena.

Družinska terapija običajno zelo pozitivno vpliva na razmere v družini, izboljša se tudi komunikacija med družinskimi člani ter to, koliko si zaupajo. Zaradi tega je priporočljiva oblika pomoči za vse, ki se soočajo z različnimi družinskimi težavami.

Komentiranje onemogočeno.