Kako izbrati pravi merilec krvnega tlaka? ?>

Kako izbrati pravi merilec krvnega tlaka?

Redno spremljanje krvnega tlaka je za zdravje človeka nadvse pomembno. Navadno se krvni tlak kontrolira pri osebah, ki hodijo na redne zdravniške preglede. Kaj pa pri tistih, ki zdravnika ne obiskujejo po več let zapored? Je to lahko nevarno? Vsekakor! Povišan krvni tlak je znan pod imenom »tihi ubijalec«, saj jih večina ne ve, da ima težave z njim, dokler ni prepozno.

Neposredno vpliva na kopico bolezenskih stanj, ki lahko na koncu privedejo tudi do tragičnih posledic, katere pa bi bilo ob pravočasnem ukrepanju moč preprečiti. K sreči lahko danes krvni tlak merimo tudi doma, za kar poskrbijo prenosni merilniki krvnega tlaka https://medigo.si/prodajni-program/razne-naprave/merilniki-krvnega-tlaka/.

Ali so vsi merilnika tlaka dobri?

Ker je v teh dneh na trgu možno kupiti kar nekaj različnih merilnikov tlaka, je potrebno biti zelo pozoren na njihovo kvaliteto. Morda je celo najbolje, da se pred nakupom posvetujete s svojim zdravnikom, ki bo znal oceniti, ali gre za dovolj kvalitetno napravo ali ne.

Merilnik krvnega tlaka LF-135
Merilnik krvnega tlaka s stetoskopom LF-135

Znano je, da kar nekaj ljudi trpi za tako imenovanim sindromom bele halje, ki povzroča nemir in posledično napačne rezultate pri merjenju krvnega tlaka. Zdravniki se tega zavedajo, zato krvni tlak izmerijo vsaj dvakrat zapored. Tudi za doma se sicer svetuje enako.

Kakšne težave povzroča povišan krvni tlak?

Kot že rečeno, znano je, da povišanemu krvnemu tlaku pravimo »tihi ubijalec«. To neslavno oznako pa si je prislužil ravno s svojim prikritim delovanjem na človekovo zdravje. Krvni tlak namreč skrbi za prenos krvi po telesu, in če je ta previsok, po nepotrebnem z večjo močjo konstantno pritiska na stene žil.

Avtomatski nadlaktni merilnik krvnega tlaka BU 512
Avtomatski nadlaktni merilnik krvnega tlaka BU 512

Do povišanega krvnega tlaka pride zaradi starosti, napačne prehrane, neustreznega delovanja notranjih organov ali denimo zaradi genske zasnove. Velikokrat pa se povišan krvni tlak pojavi zaradi slabe prehrane, preveč soli in premalo gibanja. V tem primeru se zadeve lahko dokaj hitro uredijo. Ampak, najprej mora oseba vedeti, da ima težave s krvnim tlakom.

Uporaba merilca krvnega tlaka doma

K sreči je danes na trgu na voljo kar nekaj naprav, ki lahko potencialno rešujejo življenja. Za domačo uporabo pa je seveda najprej potrebno vedeti, kako meriti krvni tlak. Merjenje se navadno izvaja zjutraj in zvečer.

Pred merjenjem se je vsekakor potrebno najprej umiriti. Najbolje je nekaj minut sedeti povsem pri miru in šele nato pričeti z merjenjem. Navadno se krvni tlak meri na roki, ki je primarna, torej za desničarje, desna roka. Manšeta se namesti na nadlahtnico in zapne tako, da ostane med roko in manšeto za en prst prostora.

Cev, po kateri v manšeto pride zrak, mora biti usmerjena navzdol v smeri iztegnjene roke. Potem je potrebno le še slediti navodilom na zaslonu aparata in počakati, da se manšeta ustrezno napolni z zrakom in naprava odčita višino krvnega tlaka.

Za normalen krvni tlak veljajo izmerjene vrednosti med 120/80 in 135/80. 140/90 ali več je definitivno signal, da bo potrebno obiskati zdravnika. Vsekakor pa je potrebno krvni tlak meriti redno in biti pozoren v primeru, če so rezultati večkrat preko sprejemljivih meja.

Dobro je vedeti:

  • Pol ure pred meritvijo se ne uživa hrane, kave, cigaret in alkohola.
  • Krvnega tlaka se ne meri po vadbi ali drugih naporih.
  • Najbolj natančne meritve so, ko je oseba cca 3 minute počivala sede na stolu in z nogami na tleh.
  • Manšeta na roki mora biti v višini srca.
  • Med merjenjem se ne govori.
Komentiranje onemogočeno.