Do lepe drže s pravilnim sedenjem ?>

Do lepe drže s pravilnim sedenjem

Lepa, pokončna in ponosna drža priča o naši samozavesti, zato je pomemben del vsakega nastopa v družbi. Žal pa pravilna drža ni dana vsakomur – v času, ko večino časa odrasli presedimo v službi, otroci pa v šoli, se je treba zanjo potruditi in se je naučiti.

Pravilna drža je v veliki meri odvisna od mišičnega tonusa, pri čemer je potrebno pomisliti na mišice celotnega zgornjega dela telesa. Hrbtne mišice, trebušne mišice, stranske trebušne mišice, prsne mišice in mišice ramenskega obroča je potrebno utrditi s športnimi aktivnostmi oziroma gibanjem, prav tako pa lahko izvajamo vaje za hrbtenico – te še zdaleč niso primerne zgolj za tiste, ki jih že mučijo skolioza ali bolečine v križu.

Da bo naša drža pravilna pa lahko poskrbimo tudi takrat, ko se ne moremo gibati, temveč sedimo. Pravilno sedenje zagotovo ni naporno, in ko ga enkrat osvojimo, se zanj odločamo povsem samozavestno. Da bi sedeli dobro in pravilna drža ne bi bila več težava, pa si moramo pomagati z nekaj enostavnimi napotki.

Pravilno sedenje
Osnova za pravilno sedenje je kakovosten stol.

1. Pravilno sedenje zahteva dober stol, ki mora biti prilagojen naši telesni višini. Za dolgotrajno sedenje v službi je najbolje izbrati stol, katerega sedalni del nam podpira stegna skoraj do kolen. Pri sedenju moramo imeti noge v kolenih pokrčene pod pravim kotom, stopala pa morajo biti plosko na tleh. Stol mora imeti naslonjalo, ki ga uporabimo, kadar želimo sprostiti mišice, sicer pa se nanj ne naslanjamo in nam služi zgolj kot rahla opora v ledvenem delu. Glava mora biti pri tem vedno dvignjena z njega. Prav tako naj ima stol naslonjala za roke, ki jih uporabimo, kadar te niso nad mizo.

2. Pravilna drža včasih ni možna zaradi slabe postavitve delovne mize. Če ste desničar, naj bo ta postavljena tako, da svetloba pada nanjo z leve. Če si boste delali senco, boste podzavestno iskali boljši položaj, kjer vas ta ne ovira – in pravilno sedenje bo pozabljeno.

3. Če je pravilna drža stalna težava oziroma ne veste, kakšno je pravilno sedenje, zamenjajte stol za veliko napihnjeno aerobno žogo. Sedenje na žogi terja stalno lepo držo, za katero morajo sodelovati vse mišice, tako mišice trupa kot nog.

Komentiranje onemogočeno.