Alergija na sonce: kako jo prepoznati? ?>

Alergija na sonce: kako jo prepoznati?

Ko se bližajo bolj prijetni, s soncem obsijani dnevi, se določeni ljudje tudi malce bojijo prvega srečanja z njimi. Čeprav sončni žarki v normalnih količinah poskrbijo za to, da je človek vedrega duha, in pomagajo pri tvorbi vitamina D, pa za določene ljudi pomenijo tudi kar precejšnjo preglavico.

Govorimo seveda o alergiji na sonce, ki se odrazi na koži in vsekakor ni prijetna. Ste tudi vi med tistimi, ki jih poleti grozno srbi ali peče koža na izpostavljenih delih telesa? Tokrat se bomo posvetili tej temi in kako tovrstno alergijo prepoznati ter ustrezno ukrepati.

Kdo je najbolj ogrožen?

Znano je, da za alergijo na sonce v večji meri trpijo ženske in osebe, ki so bolj svetle polti. Zanimivo, da za to tegobo boleha kar petina svetovnega prebivalstva, kar še zdaleč ni malo. Seveda se alergije na sonce množičneje pojavijo ob lepših spomladanskih in poletnih dneh, ko odvržemo dolge rokave in se nastavimo toplim sončnim žarkom.

Tisti, ki se zavedajo svojih težav s soncem, bi morali ravnati preventivno, na način, da se pred soncem zaščitijo: ustrezna krema z zaščitnim faktorjem, lahkotnejša svetla oblačila z dolgimi rokavi in po potrebi kapa ali klobuk za na plažo. Če so težave hujše narave, pa se priporoča popolno »skrivanje« pred soncem v najbolj žgočih urah.

Kako prepoznati simptome?

Simptomi alergije na sonce so precej opazni, zato ni skrbi, da jih ne bi zaznali. Težava je le v tem, da se navadno pojavijo šele dan ali dva po tem, ko je bila koža izpostavljena sočnim žarkom in UV sevanju. Največkrat je posredi polimorfna fotodermatoza, ki kožo prizadene na način, da se pojavijo izpuščaji.

Ti so lahko v blagi ali hujši obliki, ko se tvorijo mehurji. Načeloma se lahko takšna alergija pojavlja vsako leto, ko nastopi bolj sončno obdobje, ni pa nujno. Še posebej osebe z blažjo obliko alergije na sonce poročajo, da vsako leto nimajo enakih težav.

Osnovna zaščita pred škodljivimi vplivi

V primeru, da opažate blago obliko alergije na sonce, ki se pojavi zgolj občasno in jo uspešno odpravljate s katerim od namenskih pripravkov ali tablet za alergike, je dobro, da na sonce ne hodite v najbolj obremenjujočih urah med 11. in 15. uro.

V primeru, ko so alergije blage in redke, se priporoča preventivno terapijo pred pričetkom sončnega obdobja. Govorimo o desenzibilaciji, ki poteka na način imunoterapije. Gre za postopek, pri katerem bolnik prejme prečiščen alergen, ki pri njem povzroča preobčutljivost. Nekateri se preventivno odpravijo tudi v solarij, a vam tega ne bi priporočali brez posvetovanja z osebnim zdravnikom.

Komentiranje onemogočeno.