Alergija na pršice ?>

Alergija na pršice

Alergija na pršice spada med tiste vrste alergij, ki jim ni mogoče ubežati. Bolnik se pršicam ne more enostavno izogniti, tako kot se lahko nekdo z alergijo na kikiriki izogne njegovemu uživanju. Pršice so namreč povsod, tako v našem domu kot v vrtcu, v šoli, v službi, v hotelskih sobah … Mikroskopske živalice so se povsem prilagodile našemu načinu življenja oziroma so pri nas našle idealne pogoje za svoje bivanje. Seveda, katera živalica pa se ne bi udobno počutila na toplem in mehkem, kjer je povrh vsega vedno na voljo obilica hrane?

Zakaj pršice povzročajo alergijo?

Tako kot tisti, ki so alergični na mačke ali pse, niso alergični na žival samo, temveč na njene dlake ali kožo (prhljaj), ljudje tudi nismo alergični na pršico kot žival. Ta bi lahko povsem brez težav še naprej bivala z nami ter za nami čistila naše odmrle kožne celice, če bi se civilizirala in hodila na stranišče!

Šalo na stran … Alergija na pršice je pravzaprav alergija na izločke oziroma iztrebke pršic. Živalica, ki živi v naših posteljah in v drugih mehkih stvareh v našem domu, nas pravzaprav ne moti s tem, da je prisotna in se prehranjuje z odmrlo kožo, temveč nam povzroča težave zaradi svojih iztrebkov.

Kako se čim bolj zaščititi?

Kadar se ugotovi alergija na pršice (običajno že pri otrocih), je potrebno takoj poskrbeti za ukrepe, ki zmanjšajo število pršic v našem domu ter preprečujejo stik med njimi (njihovimi iztrebki) in nami. Običajno se v takšnem primeru kupi novo ležišče ali vsaj temeljito in globinsko očisti starega, nato pa se ga obleče v protialergijsko prevleko, ki nas ščiti pred pršicami. Brez ležišča pač ne gre, lahko pa se odstrani marsikaj drugega, kar bi pršicam ravno tako nudilo udoben dom. To pomeni, da se je potrebno znebiti preprog, zaves, se čim bolj odreči oblazinjenemu pohištvu in podobno. Proč naj gre vse, kar nudi toplo in temno zavetje v prahu. In potem?

Nadalje je potrebno skrbeti za higieno, torej za redno čiščenje doma. V primeru, da je alergija huda, pa pride seveda v poštev tudi zdravljenje z zdravili proti alergijam.

Komentiranje onemogočeno.