Alergijska astma: znaki, alergeni in lajšanje simptomov ?>

Alergijska astma: znaki, alergeni in lajšanje simptomov

Alergije in astma hodita z roko v roki. Oboje je zelo nadležno za bolnika saj močno otežuje njegovo življenje. K sreči pa lahko z današnjim znanjem, zdravili in pripravki močno omilimo simptome, ki jih izzovejo posamezni alergeni. Alergijska astma je tista, pri kateri nismo popolnoma nemočni.

Alergeni, kot so pelod, pršice, živalska dlaka in podobno, sprožijo imunski odziv v telesu bolnika, zato je ključno, da se ta zaveda svoje alergije in se alergenom karseda izogiba. Seveda pa je prej potrebno vedeti, kateri alergeni sprožajo reakcije v njegovem telesu.

Kaj je astma?

Pri astmi gre za kronično bolezen, ki vpliva na sluznico dihalnih poti. Ker se vnete celice v sluznici kopičijo, vse skupaj povzroča otekanje in ožji pretok zraka skozi dihalne poti. Rezultat tega je seveda znan in zelo neprijeten, saj bolnik izredno težko prihaja do zraka.

Poznamo več vrst astme, ki različno prizadenejo bolnika. Vsi nimajo enakih simptomov, različno je tudi odzivanje telesa na različne alergene. Žal astma ni popolnoma ozdravljiva in je potrebno z njo živeti, vendarle pa obstajajo načini, da si bolniki simptome močno omilijo in živijo dokaj normalno življenje.

Znaki alergijske astme

Da gre za alergijsko astmo, ni vedno najbolj enostavno prepoznati. Razlog namreč tiči v tem, da lahko alergijsko stanje povzročijo specifični in dokaj logični dejavniki, na drugi strani pa tudi popolnoma nespecifični, katerim nikoli ne bi pripisali možnosti, da izzovejo alergijo.

Pojavi se lahko zgolj nekaj sluzi, ki se jo izkašlja. Bolj prepoznavni znaki so vsekakor: kratka sapa, hlastanje po zraku, občutek dušenja, kašljanje sredi noči, piskajoč zvok v pljučih in občutek, kot bi nekdo sedel na prsnem košu.

Katere alergene poznamo?

Za specifične dejavnike je znano, da so to: cvetni prah, živalska dlaka, hišni prah, pršice, določena hrana, piki različnih žuželk in podobno. Na tiste nespecifične pa velja biti pozoren, ko se znaki astme pojavijo ob vdihovanju cigaretnega dima, različnih pršil (parfumov itd.) ali določenih delcev, ki jih oseba morda vdihuje na delovnem mestu.

Alergeni

Poznamo tudi pospeševalce astme, ki se nahajajo v delovnem okolju, različni konzervansi v hrani, umazan zrak, stresno delo in stres na splošno. Oseba s simptomi astme bolezni dolgo ne prepozna, zato mora biti na to pozoren zdravnik, ki na podlagi ugotovitev odredi spirometrijo (volumen pljuč) ter po potrebi še test na različne alergene.

Kako lajšati simptome alergijske astme?

Za začetek je potrebno poznati alergene, ki izzovejo reakcijo, in jih umakniti iz svoje okolice. V primeru domačih živali je to zagotovo precej težko, a drugače ne gre. Glede hrane ni toliko težav, potem pa so tu še prah, pelod in pršice. V tem primeru seveda pomaga redno čiščenje prahu, odstranjevanje elementov iz stanovanja, na katerih se prah rad nabira, ter anti-alergijske prevleke.

Če do simptomov vseeno pride, jih je moč lajšati na različne načine, obstajajo tudi zdravila. Vsekakor pa se je potrebno izogibati zakajenim in prašnim prostorom ter imeti pri sebi vdihovalnik s pršilom, ki v trenutku olajša morebitne težave z dihanjem.

Komentiranje onemogočeno.