10 ukrepov proti senenemu nahodu ?>

10 ukrepov proti senenemu nahodu

Pomladno in poletno cvetenje trav, dreves in cvetlic povzroči ljudem, ki so občutljivi na cvetni prah, obilico težav. Pojavi se seneni nahod, ki se kaže predvsem s kihanjem, vnetimi očmi, izcedkom iz nosu ter srbečim nosom, grlom ter očmi. Kaj lahko naredite, da se pred senenim nahodom čim bolje zavarujete oziroma ublažite simptome, kolikor se le da?

1. Izogibajte se gibanju na področjih, kjer je cvetnega prahu več, torej travnikom, parkom, vrtovom, gozdovom. V času, ko cveti rastlina, ki vam povzroča največ težav, ne zračite pogosto oziroma na okna namestite posebne mikro mreže, ki lahko zadržijo tudi dobršno količino cvetnega prahu, se odločite za klimatsko napravo z dobrimi HEPA filtri, priskrbite si napravo za čiščenje zraka ter razvlažilnik.

2. Ste se čez dan gibali zunaj? Da zjutraj ne bo težav s senenim nahodom, se zvečer stuširajte, dajte v pranje vsa oblačila in si pred spanjem obvezno umijte lase. Nanje se je ujelo veliko prahu, ki ga boste sicer nesli s seboj v posteljo in tako z vzglavnika vso noč vdihavali cvetni prah.

Umivanje las
Preden se odpravite spat, si dobro umijte lase.

3. V stanovanju nikoli ne hodite obuti, temveč se sezujte in nadenite copate. Tudi na čevljih je veliko cvetnega prahu!

4. Sušite perilo po pranju zunaj? Potem lahko tudi prah na njem povzroča seneni nahod. Raje uporabljajte sušilni stroj.

5. V avtomobilu skrbite, da bodo filtri zračenja redno zamenjani. Klimatsko napravo nastavite na notranje kroženje zraka, da vam skupaj s prijetnim pišem in hlajenjem ne bodo  v nos leteli tudi škodljivi delci prahu.

6. Nosnice si čistite s fiziološko raztopino. Da zmanjšate praskanje v grlu, pa pijte toplo vodo z limonin sokom ali zeliščne čaje.

7. Seneni nahod lahko poslabša uživanje nekaterih živil. Če ste alergični na trave, se izogibajte pomaranč, paradižnika, fig in melon. Seneni nahod zaradi drugih povzročiteljev lahko poslabšajo tudi banane, kumare, bučke, artičoke, češnje, jagode, zelena, mandlji ter čaji iz hibiskusa, ameriškega slamnika in kamilic. Kako lahko veste, katera živila vam ne ustrezajo? Običajno boste že pol ure po zaužitju opazili poslabšanje simptomov.

Kamilični čaj
Kamilični čaj je odličen naravni antihistaminik.

8. Imate štirinožnega ljubljenčka? Pes in mačka lahko prineseta na svoji dlaki v vaš dom veliko cvetnega prahu. Najbolje je, da ju pred vstopom v stanovanje nekdo drug temeljito obriše z vlažno krpo in skrtači, ali pa, da v času največjega cvetenja problematičnih rastlin čim pogosteje ostaneta zunaj.

9. Uživajte živila, ki vsebujejo naravne antihistaminike, na primer jabolka, citruse, česen in čebulo. Pozor: jabolka nekaterim pomagajo, drugim pa škodujejo.

10. Spremljajte opozorila glede cvetenja posameznih rastlin in skušajte svoj dan organizirati v skladu z njimi. Kadar sončno in toplo vreme povzroči cvetenje, zraven pa še prijetno piha veter, ostanite doma, predvsem pa se zunaj ne posvečajte vadbi. Po opravkih raje skočite po dežju.

Komentiranje onemogočeno.